Hoe alles begon
Door een deelname aan de Antwerp-Banjul challenge, een jaarlijks terugkerend event waarbij auto’s van Antwerpen naar Banjul (hoofdstad Gambia) rijden. Dwars door de Sahara in Marokko, via Mauritanië, … Een tocht van 3 weken.
De wagens worden bij aankomst geschonken aan projecten in Gambia. Wij hebben hieraan deelgenomen in 2010. Wij schonken onze Landrover Discovery aan het voor ons toen onbekende dorp Jammeh-Kunda. Dit dorp vroeg een auto welke dienst kon doen als ambulance voor indien er inwoners zijn die dringend naar het ziekenhuis moeten.
Daarnaast werd er geld gevraagd voor de opstart van een nursery school (kleuterschool). Wij hebben dan ook 1500 euro overhandigd aan de burgemeester van het dorp. Een goed jaar later kregen wij foto’s in ons bezit van de ruwbouw van het schooltje. Het geld was goed besteed maar er moest nog een dak op. Daarom keerden we 2 jaar later terug om het dak te maken. Zo begonnen wij met ons team aan de opvolging van iets moois.
School
In 2013 startte dorpsbewoner Lamin Cham op héél primitieve wijze met de eerste lessen in onze kleuterschool. Al snel zijn we opzoek gegaan naar bijkomende (erkende) leraren. We konden juf Fatou Njie overtuigen les te komen geven in Jammeh-Kunda. Daarnaast begon dorpsbewoner Ebrima Kassama aan de lerarenopleiding in de hoofdstad. Hij is ondertussen afgestudeerd, zijn studies werden door ons betaald.
Momenteel heeft de school dus 2 gekwalificeerde leraren en 1 kleuterbegeleider zijnde Lamin.
Er zijn 3 klassen: klas 1 zijn de kleinste kleuters, klas 2 zijn de 4 tot 6 jarige waar Ebrima de leraar is, klas 3 is de klas van juf Fatou waar de leerlingen van 6 jaar tot 8 les volgen.
Het schooltje heeft 3 klaslokalen en 1 lerarenlokaal. Het is voorzien van 3 zonnepanelen en watervoorziening. Er is een waterput geboord, voorzien van een buffervat van 3000 liter. Rondom het schoolterrein werd een muur gebouwd, deze is er om het terrein af te sluiten en de dieren buiten te houden.
Eens onze leerlingen geslaagd zijn in de 3 klassen, gaan zij naar de premium school in het naburig dorp genaamd Banni. Ongeveer 4 km verderop.
de lessen worden gegeven van maandag tot donderdag van 9u tot 13u, vrijdag van 9u tot 11u. Alle schooldagen krijgen de 70 leerlingen een middagmaal aangeboden om 11u. Er is bij de school een degelijke keuken voorzien. De burgemeester zorgt voor de werking en dagelijks zorgen 3 vrouwen voor het eten (beurtensysteem)
Creative Class
Er is op hetzelfde terrein als het schoolgebouw nog een andere gebouw opgetrokken genoemd Creative Class. In dit gebouw vinden allerlei activiteiten plaats. Zo zijn er al eens lessen gegeven betreffende eerste hulp bij ongevallen, zo volgen inwoners van het dorp er naailessen, …
Het gebouw wordt verder ook gebruikt als stockage ruimte, hoofdzakelijk voor materialen door ons vanuit België verstuurd via een container.
In dit gebouw is er ruimte voor bezoekers die enkele dagen (of weken) verblijven. Er is een primitieve badkamer met douche en een slaapruimte. Dit gebouw heeft 6 zonnepanelen, die dienen ook voor de waterpomp van de school.
Keuken
Hieronder kan je enkele foto’s terugvinden van onze keuken. Hier wordt op alle schooldagen het middagmaal klaargemaakt voor de leerlingen.
Werkjaar 2020
Waterleiding
Er werd een waterleiding aangelegd in het dorpje met afzonderlijke watermeters en een waterkraan aan elke compound* ( totaal 27 stuks)
*Een compound is een groep huisjes rond een centraal gelegen hoofdwoning, bewoond door leden van dezelfde familie
Het water van elke compound wordt per kubieke meter verbruik aangerekend. De opbrengst hiervan gaat naar een centrale kas van het watercomite en wordt enkel gebruikt om herstellingen of verbetering aan te brengen aan de watervoorziening. Wij zijn erg trots op deze verwezenlijking , een mooi voorbeeld van micro economie.

Kiosk
Er werd verder gewerkt aan de kiosk. Dit is een multifunctioneel gebouw, centraal gelegen in het dorp. De bedoeling is dat daar een marktje gehouden kan worden, er is een oplaadpunt voor mobiele toestellen, het is een ontmoetingsplaats voor de dorpsbewoners met een EHBO-ruimte en er is zelfs een koelkast voor fris water . Hier willen wij ook de verkoop van onze 2dehands kleding doen, want dit verloopt intussen na enkele jaren toch al redelijk vlot en dat mooie resultaat levert ook een flinke bijdrage aan hun micro economie.
School
Na het vertrek van juffrouw Fatou naar de hoofdstad hadden we versterking voor onze school nodig. Onze nieuwe hoofdleraar Lamin Kolly is gestart half december 2020. Hij leidt nu volledig de nursery school (kleuters) en we zijn dan ook zeer blij dat wij hem hebben kunnen overtuigen om naar JK te komen.
Eén van onze andere leraars, Ebrima, gaat terug studeren aan de universiteit in Brikama om een stapje hoger te kunnen lesgeven. Wij steunen hem hier in, want zo kunnen wij als hij zijn diploma behaalt, zelf in JK een primary school organiseren (eerste jaren van het lager onderwijs). Dan zouden de kinderen van 7-8 jaar niet meer dagelijks naar een ander dorp moeten wandelen en dit zou het ook gemakkelijker maken om een officiële erkenning voor onze school te krijgen.
Tegelijkertijd proberen wij ook onze studenten die verder studeren in de hoofdstad goed op te volgen en te steunen. Hiervoor kunnen wij ook nog beroep doen op de hulp van juffrouw Fatou.
Werkjaar 2021
Voltooiing van de werken aan de kiosk, schilderwerken en zonnepanelen installeren .

Opstart van een opleiding fietshersteller, laswerken en elektriciteit voor de jongeren die niet meer naar school gaan en niets om handen hebben.
Opstart van ons project Klimaat – Landbouw – Fruitteelt door een hoogstam boomgaard aan te planten en de dorpsbewoners een opleiding te geven voor het onderhoud ervan, met hulp van een plaatselijke landbouwschool.
Ook willen wij de mogelijkheden onderzoeken om de vruchten van deze bomen en ook de groenten uit de tuin langer te kunnen bewaren door bvb inmaken (steriliseren), drogen, … zodat de inwoners er het ganse jaar kunnen van genieten en bij voldoende opbrengst kan er misschien een deel van verkocht worden. Ondertussen zijn de werken van de kiosk gedaan en zijn ze in december 2021 gestart met de kiosk micro economie.